Exposició “Recuperem la nostra història. Mataró anys 30”

A Mataró als anys trenta hi vivien 29 mil habitants, una quarta part de la població actual, que s’aproxima a les 124 mil persones. Ni centres comercials, ni discoteques, ni cotxes, ni mòbils! Els mataronins de l’època vivien principalment de la indústria tèxtil, es desplaçaven amb tramvia, tren o tartana i es trobaven en casals, cafès o teatres. Cada Diumenge les places s’omplien de fruites i verdures, amb productes originaris del municipi com el raïm, les Mataro’s potatoes, els pèsols indians o l’enciam. Eren anys d’una intensa lluita de classes, en els quals es van aconseguir avenços significatius en els sectors de l’ensenyament, l’agricultura i la indústria. Però també van ser anys de penúria, fam, guerra i dictadura. En una dècada alguns carrers van canviar de nom fins a tres vegades. Les escoles van passar de potenciar el laïcisme, la coeducació i la catalanitat, a l’ensenyament previ a la República encapçalat per les congregacions religioses. Déu n’hi do quantes coses en només deu anys…”
Aquestes son algunes de les explicacions que es poden trobar a l’exposició “Mataró als anys 30”  que ens trasllada 75 anys enrere, amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat i apropar-la especialment als joves estudiants.
llustrada amb fotografies de l’època i acompanyada de documents i relats de vivències, l’exposició es divideix en cinc eixos temàtics que expliquen els factors clau dels canvis i evolució que els mataronins van viure durant deu anys.

1.- La Població
2.- Guanyar-se la vida
3.- El món sindical i associatiu
4.- Moviments Socials
5.- Escoles, entitats i centres culturals

Actualment l’exposició la tenim a l’abast de tothom qui la vulgui demanar i es poden demanar visites guiades només cal enviar un correu electrònic a contacte i fer la reserva.

És molt important que la població de Mataró i especialment els joves, tinguin coneixement de la memòria històrica de la seva ciutat, valorant que no es poden perdre aquests coneixements i que cal transmetre’ls a les noves generacions perquè aprenguin de l’experiència.

 

Dossier Eso

Dossier Batxillerat

Deixa un comentari