Llocs emblemàtics

En aquesta secció de la web es presenten imatges d’alguns llocs emblemàtics de la ciutat en el passat, contrastades, moltes vegades, amb fotos dels mateixos espais a l’actualitat.

Plaça Santa Anna

La cruïlla que formen la Muralla de Sant Llorenç, el Carrer Barcelona, La Riera i la Plaça Santa Anna sempre ha estat molt concorreguda. La desaparició de les llambordes i del Bar Canaletes són el fets més destacats que separen les dues imatges. A la més antiga, segurament de la primera meitat del segle XX, es poden observar cotxes i un reflex dels costums de la població d’època.

El Torrent

Res a veure entre les dues fotografies. A la més antiga, de principis del segle XX, es pot veure encara l’imponent edifici del Convent de les Tereses, que actualment dona nom a la plaça on, alguna vegada, aquest edifici va estar aixecat. Segons els Llibres Parroquials de Santa Maria, el convent es va estrenar l’any 1685 i acollia un grup de monges carmelites descalces de rigurosa clausura. Malauradament, una revolta que va tenir lloc durant la nit del 19 al 20 de juliol de 1936 va incendiar l’edifici, que va quedar en estat ruinós. L’Ajuntament, davant d’això, va ordenar la demolició de l’edifici i la creació d’una plaça que portés el nom de la Plaça del 19 de juliol, 2 anys més tard dels incidents. D’aquesta manera es va crear l’actual Plaça de les Tereses.

Per últim, també mereix la pena fixar-se en l’edifici del Torrent de l’Escola Pia Santa Anna Mataró, que, com és pot observar a la foto més antiga, ja existia abans del 1936.

Per més informació sobre el convent pots consultar: Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria – Marià Ribas

Plaça de Cuba

En aquest apartat trobem una fotografia, si més no, curiosa. I és que, a dia d’avui, el Mercat de la Plaça de Cuba és un dels epicentres del centre de la ciutat i un lloc de trobada de generacions de mataronins. Edificat l’any 1936 per Miquel Brullet i Monmany i batejat amb el nom de Mercat de la Puríssima Concepció, a la fotografia més antiga trobem una estampa de com era la plaça quan no existia mercat com a edifici arquitectònic. Si més no, des de 1896 ja està documentat un mercat primitiu en aquest espai que abastia la banda de ponent de la ciutat i que podria ser l’antecedent als dos mercats setmanals que tenen lloc cada set dies al voltant d’aquest edifici emblemàtic edificat seguint el model de fàbriques i cellers del segle XIX.

Plaça de les Tereses

Amb el final de la Guerra Civil i la victòria franquista, l’antiga plaça anomenada “del 19 juliol”, en honor al dia en el qual es va incendiar intencionadament l’antic Convent de les Tereses, va passar-se a dir “plaza de los caídos” en honor, en aquest cas, a tots aquells que van morir durant la cruenta guerra civil que va tenir lloc a Espanya entre el 1936 i el 1939. Al bell mig de la plaça s’hi va instal·lar una escultura de la figura de Franco que, amb la restauració democràtica, es va retirar. A més, també es van fer obres per dotar la plaça de la seva aparença actual. Es va canviar el nom pel de “les Tereses”, en honor a l’antic convent que va ocupar aquest espai i alguns fragments de l’estàtua del dictador es van guardar als magatzems del Museu de Mataró.

Carrer del Parc

La cantonada del carrer del Parc amb el del Massevà canvia molt d’una imatge a l’altre. Com es pot observar, la pressumpta capelleta de fusta que s’observa a la foto més antiga (segurament de mitjans del segle XX) ha desaparegut al igual que ho han fet la botiga de la cantonada i els arbres que donaven color a aquest espai.

Església de Santa Anna

L’aparença exterior de l’església del principal edifici de l’Escola Pia a Mataró, que dona nom a la cèntrica plaça mataronina, no ha canviat gaire amb el pas dels anys. L’espai que la rodeja, en canvi, ha canviat amb molta freqüència al llarg de la seva història, sense perdre, però, l’essència de ser una de les arteries de la ciutat. És precís observar, també, la fila d’escolapis, uniformats amb la vestimenta de l’escola i els cables del tramvia que alguna vegada van formar part del mobiliari urbà mataroní.

Plaça Gran

La Plaça Gran, presidida pel mercat modernista del Rengle dissenyat per Emili Cabañes el 1891 i reformat per Puig i Cadafalch el 1893, és un dels epicentres del centre de Mataró. Lloc de trobada de milers de mataronins i mataronines durant els seus casi 130 anys de vida, l’aspecte ni del mercat ni de la plaça s’ha transformat al llarg del temps. Avui dia, el Rengle encara porta a terme les seves principals funcions: oferir als mataronins els productes més frescs i de proximitat i, a més, un punt de trobada on compartir històries.

Teatre Clavé

L’antic edifici del Teatre Clavé és una de les construccions més transcendentals i importants en la història de la Mataró moderna, encara que una de les més oblidades. Situat al bell mig de La Rambla, actualment del teatre solament se’n conserva la façana principal. Construït pels voltants de l’any 1880, l’edifici tenia una altra entrada pel carrer Montserrat decorada per una façana molt més austera dissenyada, però, per Puig i Cadafalch l’any 1901. L’edifici era d’estil eclèctic i modernista i el seu interior, reformat el 1920, com es pot apreciar a la fotografia més antiga, s’assemblava al Teatre Tívoli de Barcelona. De fet, el Teatre Clavé, nom amb el que es coneix aquest edifici, es va convertir en tot un centre cultural per a la ciutat i, a la vegada, per al centre. Si més no, desgraciadament, actualment solament es conserva la façana principal de La Rambla, doncs l’any 1979 es va ordenar, tot i la pressió veïnal, l’enderrocament d’aquest mític teatre.

Per més informació pots consultar: Teatre Clavé (patrimoni gencat)

Can Marfà

Aquest conjunt industrial del darrer terç del segle XIX conegut com a Can Marfà va ser una de les fàbriques més importants en la qual es produïa un dels emblemes de Mataró, el gènere de punt. Milers de treballadors, com es pot veure a la foto més antiga, van trobar treball en aquesta gegantina fàbrica mataronina que va restar oberta l’última part del segle XIX i casi tot el segle XX. El conjunt industrial no ha canviat gaire per un espai que, encara que no té totes les naus originals, avui és seu del Museu del Gènere de Punt de Mataró, inaugurat el 2015.

Edifici de la Maternitat
Plaça Santa Anna

No hi ha res a veure entre les dues imatges, sent la més antiga segurament de la primera meitat del segle XX. Les petites voreres amb fanals del mig de la plaça han desaparegut, l’espai ja no és concorregut pel tramvia i l’obelisc (que es pot veure a la cantonada superior dreta de la fotografia antiga) inaugurat el 1892 en honor als mataronins morts a les guerres Carlines i del Francés ja no existeix i ha deixat l’espai lliure a la creació d’una petita plaça plena de terrasses pels diferents establiments d’oci. Possiblement el que menys han canviat són les construccions de la plaça, encara que l’antic edifici de l’extinta Caixa Laietana és de recent creació.

Teatre Monumental

Encara que és un espai de recent creació, en comparació amb altres equipaments de la ciutat, això no impedeix que el Teatre Monumental sigui un dels equipaments més emblemàtics del centre. Situat al 169 de La Riera, aquesta construcció és un dels centres cultural de Mataró i, encara que no té una història molt llarga, no hi ha res a veure entre com era en els seus inicis (fotografia més antiga) i com és en aquest precís moment, tant per dins com per fora.

Si més no, el més important de l’existència del Monumental, sobretot, és que, gràcies a la seva cartellera i espectacles i conjuntament amb el Foment o la Sala Cabanyes, encara manté viva la petita flama dels equipaments culturals del centre de la ciutat, davant la manca d’infraestructures d’aquest tipus.