5 de febrer Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

El dia 5 de febrer va quedar instituït per la Generalitat de Catalunya com a “Dia Nacional de l’ Exili i la Deportació”.

Aquest dia es rememoren els episodis dels primers dies de febrer de 1939, quan les autoritats democràtiques republicanes, amb gairebé 500.000 persones, entres civils i soldats, van emprendre el camí de la retirada, el camí del Nord, per travessar la ratlla fronterera per diversos punts del Pirineu, fugint del terror que imposaven els militars insurrectes a tots els territoris que ocupaven. L’èxode massiu es va produir a finals de gener i, sobretot, entre els dies 5 i 10 de febrer, quan milers de persones van quedar atrapades als passos fronterers, patint el fred i els constants atacs de l’aviació franquista. França els va tancar en camps de concentració improvisats on van haver de sobreviure en unes condicions pèssimes. Molts van retornar i van patir la repressió implacable de la Dictadura, però una part significativa ja no va tornar mai més a casa seva. Alguns s’exiliaren a l’Amèrica Llatina, uns pocs a la Unió Soviètica i la majoria restaren a França on hagueren de fer front a l’ocupació i al terror nazi, fins al punt que alguns van ser deportats a camps de concentració nazis.

Des del Grup de Recerca de Memòria Històrica de Mataró ens conviden a posar un clavell vermell, entre els dies 5 i 7 al monument del Camí del Nord (Passeig del Callao) i/o en alguna de  les 15 llambordes Stolpersteine que hi ha a la ciutat

            El diumenge dia 7, cap a les 11 hores, unes persones del Grup de Recerca estarem al monument del Camí del Nord amb clavells per poder fer l’ofrena de manera esglaonada.

Deixa un comentari