Presentació de la càpsula audiovisual “Naixement d’un barri”, la primera de les tres càpsules documentals, d’entre 8 i 12 minuts, per narrar la història passada del barri de Cerdanyola des de l’any 1930 fins a l’actualitat. Aquesta iniciativa forma part del projecte comunitari “Pessics de Memòria”. Aquest primer treball documenta, amb testimonis del propi territori, la construcció i naixement del barri de Cerdanyola. La projecció del treball s’inclou en els actes d’inauguració de la segona exposició del Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola, que ha participat activament en el nou projecte, a més d’altres persones i entitats del barri.
“Pessics de Memòria” és una proposta d’acció comunitària que neix de la col·laboració del teixit associatiu i la ciutadania activa del propi barri. És una iniciativa que s’emmarca en el projecte Barris Comunitats, Motors de Transformació Social, subvencionat per la Diputació de Barcelona, impulsat per l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats des de l’Espai Gatassa, que treballa per estimular la implicació i la participació de les entitats i el veïnat en projectes que ajudin a la millora de les relacions veïnals i la cohesió social.
Concretament amb “Pessics de Memòria” s’ha treballat per donar a conèixer la història del barri, a partir dels testimonis que encara avui en poden donar fe i d’aquesta manera acostar la història a les noves generacions i a les persones nouvingudes, reflectint la memòria col·lectiva i els canvis i transformacions viscudes al barri al llarg dels anys, per deixar constància del important paper que tenen les persones que conviuen al barri i per encoratjar-los per a la millora i cohesió social i enfortir els lligams dels membres de la comunitat a través del coneixement de la seva pròpia història. El treball per recuperar i donar a conèixer una part de la història i la cultura del barri de Cerdanyola a través de les fonts orals, s’ha basat en la confecció de diferents càpsules audiovisuals amb entrevistes a testimonis, veïns i veïnes del barri de Cerdanyola de Mataró. Per a la seva confecció s’ha utilitzat, a més, altres fonts com els que disposen al Centre de Documentació Històrica de Cerdanyola, a l’Arxiu municipal, etc.