Llocs emblemàtics

En aquesta secció de la web es presenten imatges d’alguns llocs emblemàtics de la ciutat en el passat, contrastades, moltes vegades, amb fotos dels mateixos espais a l’actualitat.

Plaça Santa Anna

La cruïlla que formen la Muralla de Sant Llorenç, el Carrer Barcelona, La Riera i la Plaça Santa Anna sempre ha estat molt concorreguda. La desaparició de les llambordes i del Bar Canaletes són el fets més destacats que separen les dues imatges. A la més antiga, segurament de la primera meitat del segle XX, es poden observar cotxes i un reflex dels costums de la població d’època.

El Torrent

Res a veure entre les dues fotografies. A la més antiga, de principis del segle XX, es pot veure encara l’imponent edifici del Convent de les Tereses, que actualment dona nom a la plaça on, alguna vegada, aquest edifici va estar aixecat. Segons els Llibres Parroquials de Santa Maria, el convent es va estrenar l’any 1685 i acollia un grup de monges carmelites descalces de rigurosa clausura. Malauradament, una revolta que va tenir lloc durant la nit del 19 al 20 de juliol de 1936 va incendiar l’edifici, que va quedar en estat ruinós. L’Ajuntament, davant d’això, va ordenar la demolició de l’edifici i la creació d’una plaça que portés el nom de la Plaça del 19 de juliol, 2 anys més tard dels incidents. D’aquesta manera es va crear l’actual Plaça de les Tereses.

Per últim, també mereix la pena fixar-se en l’edifici del Torrent de l’Escola Pia Santa Anna Mataró, que, com és pot observar a la foto més antiga, ja existia abans del 1936.

Per més informació sobre el convent pots consultar: Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria – Marià Ribas

Carrer del Parc
Carrer del Parc

La cantonada del carrer del Parc amb el del Massevà canvia molt d’una imatge a l’altre. Com es pot observar, la pressumpta capelleta de fusta que s’observa a la foto més antiga (segurament de mitjans del segle XX) ha desaparegut al igual que ho han fet la botiga de la cantonada i els arbres que donaven color a aquest espai.

Can Marfà

Aquest conjunt industrial del darrer terç del segle XIX conegut com a Can Marfà va ser una de les fàbriques més importants en la qual es produïa un dels emblemes de Mataró, el gènere de punt. Milers de treballadors, com es pot veure a la foto més antiga, van trobar treball en aquesta gegantina fàbrica mataronina que va restar oberta l’última part del segle XIX i casi tot el segle XX. El conjunt industrial no ha canviat gaire per un espai que, encara que no té totes les naus originals, avui és seu del Museu del Gènere de Punt de Mataró, inaugurat el 2015.